Szűrés

Gyártó
Kiszerelés
Dot szám

TOP termékek

Ügyfélszolgálat: +36 20 8002222 | info@motorolajbolt.hu

Fékolaj

A fékfolyadékot két évente cserélni kell! (km futástól függetlenül)

A fékfolyadékok a környezeti levegővel érintkezve is egyre több vízzel telítődnek. A fékfolyadékba keveredett víz, amely 0 °C-on megfagyhat, 100 °C-on pedig felforrhat. Így a legcsekélyebb víztartalomnál is a fékfolyadék forráspontja lecsökken, erős fékezésnél a víztartalom gőzbuborékot képez és összenyomhatóvá válik a fékfolyadék. Ennek eredménye a fékhatás radikális megszűnése!

Fékfolyadék fajták:
DOT3
:
Alapanyag: (Glikol-éter bázisú)
Száraz forráspont: 205 °C
Felhasználás: Régi egyszerű fékrendszerek ABS nélkül

DOT4:
Alapanyag: (Glikol-éter bázisú)
Száraz forráspont: 230 °C
Felhasználás: Normál fékrendszerek ABS-el.

DOT4+:
Alapanyag: (Glikol-éter bázisú)
Száraz forráspont: 250 °C
Felhasználás: Normál fékrendszerek ABS-el, ASR-el és ESP-vel.

DOT5:
Alapanyag: (Szilikon bázisú)
Száraz forráspont: 260 °C
Felhasználás: Ahol szilikon bázisú fékfolyadék az előírás (old timerek, gokartok vagy pl Harley Davidson motorkerékpárok.
Más DOT szabványú olajokkal nem keverhető

DOT5.1:
Alapanyag: (Glikol-éter bázisú)
Száraz forráspont: 260 °C
Felhasználás: A legmodernebb járművekhez ABS-el, ASR-el és ESP-vel.

Verseny fékfolyadékok:
Magas forráspontú és minősítésű termékek, leginkább a motorsport rendszerekhez fejlesztve. Ezek száraz forráspontja akár 336 °C is lehet.Fontos megjegyezni, hogy a különböző fékfolyadékot kevergetni össze önteni nem szabad. Tehát a Dot4-et a Dot3-al vagy Dot5.1el stb!

Fékfolyadék vizsgálat: Szinte bármelyik autószervizben könnyen vizsgálható a fékfolyadék állapota. Ezt egy egyszerű fékfolyadék vizsgáló eszközzel vizsgáljuk. A mérő eszköz a fékfolyadék víztartalmat méri és annak az eredményét közli, tehát a fékolaj víztartalmat és ezáltal a forráspontját jelzi.

Fékfolyadék csere: Általánosan elmondható, hogy a fékfolyadék cseréje egy olcsó művelet! A teljes fékrendszer egy személyautóban általában 0.7-1literes kapacitású, tehát egy kisebb mennyiséggel elvégezhető a művelet. A csere végezhető modern légtelenítő berendezéssel de a hagyományos pumpálásos módszer is teljesen működőképes!

A fékfolyadék cseréjével az életünket és mások testi épségét sem kockáztatjuk!

Amennyiben fékfolyadék vásárlását és cseréjét tervezi vagy bármilyen jellegű kérdése adódna, kérem, keressen miket bizalommal!

(Sokan helytelenül használják a fékolaj kifejezést, mert ez nem fékolaj, hanem fékfolyadék!)