Szűrés

Viszkozitás
Gyártó

TOP termékek

Ügyfélszolgálat: +36 20 8002222 | info@motorolajbolt.hu

Villaolajok

Minden motorkerékpárnak, legyen az utcán, terepen vagy valamilyen pályán, szüksége van a villaolaj cseréjére. Attól függően, hogy mit és hogyan vezetsz, néhány lehetőség közül választhatsz. Érdemes könnyebb olajjal menni? Vagy talán sűrűbb olaj? Mivel sok lehetőség áll rendelkezésre, figyelembe kell vennünk a villaolaj funkcióját, a te preferenciáidat és azt, hogy milyen márkát vásárolsz.


Mit tesz a villaolaj


A villa a motorkerékpár menetminőségének alapvető eleme. Mindegyik villa belsejében van egy szelep, amely szabályozza a villa fel -le, illetve ki -be nyomódását és visszarugózását. A villa belsejében lévő villaolaj közvetlenül a szelepekkel működik, hogy állandó csillapítást biztosítson menet közben. Szabályozza a villarugó energiáját, és hővé alakítja, amit a villaolaj elnyel. Ez nem veszi figyelembe az adott hőmérsékletet a terepviszonyokat vagy , hogy milyen motorkerékpárt vezetsz. A funkció ugyanaz.


Miért fontos a villaolaj viszkozitása?


A villaolajok viszkozitása napjainkban 2,5W–től általában 30W-ig terjed. Egészen pontosan a ma kapható általános utcai és verseny prémium villaolajok viszkozitása lehet 2,5W, 5W, 7,5W, 10W, 15W, 20W, és extrém esetben 30W.


Mit válasszak?


Minél kisebb a viszkozitási index (W) annál puhább rugózásra számíthatunk, tehát ha például terepen mozgunk motorral vagy ATV-vel és nem a tempó a lényeg nyugodtan alkalmazhatunk alacsony viszkozitás indexű olajat (2,5W-5W-7,5W) lágy és kellemes lesz a rugózás. Amennyiben ugyanezekkel az eszközökkel durvábban szeretnénk közlekedni már érdemes magasabb viszkozitást választani itt jön számításba a 10W-15W. Persze ha pattogni szeretnénk ezekkel az eszközökkel nyugodtan ki lehet próbálni a 30W-t is. Normál utcai és túramotorokhoz általában egy átlag motoros súlyához 10W-s viszkozitás teljesen jó. Amennyiben valaki szeretne még feszesebb úttartást akkor esetleg feljebb lehet lépni a 15W vagy a 20W irányába de általában felesleges. A legtöbb esetben az a probléma, hogy jónak és ügyesnek gondoljuk magunkat és a motrunkat de ez ritkán van így. (amúgy a motorra még igaz is lehet, ránk ritkábban). A leírt sorok természetesen átlag emberekre és felhasználásra vonatkoznak. Amennyiben utcai és túra felhasználású motorkerékpárunkba nagyon jó villa olajat szeretnénk tenni mert úgy gondoljuk, hogy megérdemli akkor mondjuk válasszuk a Motul Expert szériája helyett a Factory Line-t persze ugyanúgy 10W.


Milyen gyakran cseréljem a villaolajat?


A villaolajat ugyanúgy ahogy a többi használatban lévő kenőanyagot cserélni kell, hogy ez kinél mikor következik be az persze kérdőjel?? a gyártók javaslata kb. 2 olajcsere. Egy átlagos motorkerékpárnál amelynek az olajcseréje 5000 km ez 10000 km. Persze ez lehet rövidebb és hosszabb is, ki hogy érzi. Lehet , hogy nem tűnik fel a változás, csillapítani fog, működni fog, de lesz különbség. Akinek fontos az cseréli akinek nem az ritkábban.