Szűrés

Típus
Gyártó
Kiszerelés

TOP termékek

Ügyfélszolgálat: +36 20 8002222 | info@motorolajbolt.hu

Zsírok

Telesen mindegy, hogy a mechanika mely területéről van szó: mindenhol, ahol súrlódás van, ott a kopás és a korrózió nemcsak a termelést akadályozhatja, hanem kárt is okozhat. Ezt a problémát kiváló kenőanyagokkal lehet áthidalni: a helyes zsírkenés segíthet Önöknek abban, hogy folyamatosan tudják folytatni a gyártási tevékenységüket és optimálisan el tudják látni a gépeiket.

Mik a kenőzsírok?

A kenőzsírok olyan hatékony eszközök, amelyek megfelelő minőségben csökkentik a mechanikus súrlódást és a kopást. Ha csak tisztán vegyi szempontból nézzük ezeket az anyagokat, akkor olyan keverékanyagokról van szó, amelyek

  • akár 75 százalékban kenőolajból,
  • körülbelül 15 százalékban sűrítőből
  • és akár 10 százalékban adalékanyagokból tevődnek össze.

 

A kenőzsírok nem mások, mint besűrített olajok. A közlekedési iparban leginkább csapágyak, lassan csúszó felületek kenésére használt anyagok. A kenőzsírok különböző fizikai tulajdonságait az alapolaj minősége (ásványi/szintetikus), az alkalmazott sűrítő anyag (fémszappanok, szervetlen vagy szerves anyagok), valamint az alkalmazott adalékok (EP adalék stb.) határozzák meg.

 

A kenőzsírok jelentik az ideális választást, ha Önök egy súrlódási helyet a lehető leghosszabb ideig kívánnak védeni. Ezek a kenőanyagok a legjobb kenés mellett – az üzemi feltételektől függően – hatékony védelmet nyújtanak még az olyan külső behatások ellen is, mint a fröccsenő víz, a levegő nedvessége és szennyeződések

Az eredmény: a kopás és a korrózió nem tud kifogni a berendezéseken. Önök mechanikus, de gazdaságossági szempontból is a legjobb védelmet kapják.

 

A kenőzsírok osztályozása történhet konzisztencia (penetráció szembeni ellenállás) alapján, ami megmutatja, hogy az adott anyag mennyire lágy, vagy kemény. A National Lubricating Grease Institute (NLGI) rendszere 000-tól 6-ig sorolja be a kenőzsírokat. A mérsékelten lágy 2-es fokozat a legtipikusabb, míg a 00-ás osztályba sorolt folyós zsírok a központi zsírzókba való kenőanyag.

A zsírkenés előnyei:

  • csekély szerkezeti költség (szigetelés)
  • hosszú ideig használható csekély karbantartási költség mellett
  • sok esetben élettartamra kenés
  • alacsony fogyasztás
  • a zsírnak köszönhetően jobb lesz a tömítés

 

A DIN 51502 szabvány foglalkozik a kenőzsírok osztályozásával, a betű-szám kombináció információt ad a kenőzsír alkalmazási területéről, adalékolásáról és a felhasználási hőtartományról (min-max).