Hírek

2024.03.01
Ajándékozzon www.MOTOROLAJBOLT.hu ajándékutalványt. Az utalványok elérhetőek 5000.- és 10000.-ft-os címletekben, természetesen több utalvány is vásárolható. Hasznos ajándék lehet, amennyiben ismerősének akit meg szeretne lepni van autója, de nem ismeri annak paramétereit. Az ajándékutalvány felhasználható minden az áruházban kapható termék (olajok, szűrők, akkumulátorok, téli termékek, stb.) és szolgáltatás fizetésére. Felhasználás előtt szívesen segítünk az autóhoz megfelelő termék vagy termékek kiválasztásában. Az utalványokat és a hozzájuk tartozó felhasználási kódot elektronikus formában juttatjuk el a vásárlóhoz. Az utalvány kinézete a képen látható. A megvásárolt utalványok 3 hónapig felhasználhatóak. Az utalványok kifizethetőek üzletünkben készpénzben, weboldalunkon bankkártyás fizetéssel, átutalással vagy utánvétellel is. (az utánvételes vásárlás átfutása kb. 2-3 nap) Az utalványokról természetesen minden esetben számlát állítunk ki.

TOP termékek

Ügyfélszolgálat: +36 20 8002222 | info@motorolajbolt.hu

Pollenszűrők

Az egészségére a legtöbb ember mindig megpróbál maximálisan odafigyelni. Otthonainkban minden veszélyforrást próbálunk elhárítani, hogy egészségünket óvjuk. Ám nemcsak a családi fészekben kell odafigyelnünk, hanem a gépjárműben is, ahol akár több óra hosszát is eltölthetünk.

A jó idő eljövetelével egyre többször használhatjuk gépjárműben a légkondicionáló berendezést, ami, ha nincs megfelelően tisztítva, akkor rengeteg gomba és baktérium telepszik meg a rendszerben.
Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy milyen fontos időnként a rendszer tisztítása, amellyel családunk egészségét óvhatjuk meg. Olvass tovább részletesen a pollenszűrőről: cseréje, feladata, mire jó, árak, csereperiódus stb.

Webáruházunkban az autód minden szűrőjét megvásárolhatod, csak keresd ki autótípus alapján!
A kabin légszűrőit, más néven utastérszűrő belső vagy pollenszűrőket (angolul: pollenfilter) használnak a járművek légkondicionáló rendszerében. Ezeket a szűrőket az 1970-es évek végén fejlesztették ki. Az 1990-es évek közepe óta a textilszűrőkből és adszorbensekből álló kombinált szűrőket használnak az autóiparban. A mezőgazdasági ágazatban már korábban is használták.

A pollenszűrő a kabin felszerelésének nagyon fontos része, és cseréje ugyan olyan fontos, mint egy fék, az ablaktörlő lapáté vagy olajé.
A pollenszűrő biztosítja, hogy az autóba utasterébe belépő levegő tiszta és friss legyen. Vagyis biztosítja, hogy a por, a pollen, a mikrorészecskék és még sok más ne kerüljenek az utastér levegőjébe.
Pollenszűrő, levegőszűrő különbség
A pollenszűrő, levegőszűrő közötti különbség az, hogy az első az utastér, míg a második a motor számára biztosítja a tiszta levegőt. A közös bennük, hogy mindkettő megszűri a káros szennyeződéseket.
Pollenszűrő vagy kabinszűrő?
A pollenszűrőt néha kabinszűrőnek, utastér levegőszűrőnek hívják. Nem minden autó rendelkezik pollenszűrővel, valójában csak légkondicionálóval felszerelt autók legnagyobb többsége.


A pollenszűrő típusai


Az autózás általános komfortérzetéhez tartozik a tiszta levegő, amiben az utastér szűrő segít. Egy átlagos gépjárműben ajánlott minden olajcserénél az utastér pollenszűrő cseréje. De évente egyszer legalább kötelezően ajánlott. A pollenszűrő az utastér egészséges levegőszűrője. Az utastérszűrők fajták két csoportból állnak. Az alap pollenszűrők mellett a piacon megtalálhatóak az aktív szenes szűrők (aktív szén) is, amik a levegő szűrés mellett a szagokat is megszűrik a gépjármű utasai számára.


A két pollenszűrő közötti különbség az, hogy az egyik normál sima fehér színű, míg a szénbevonatos az szürkébb.

Fontos a szűrő beszerelése, cseréje mellett az is, hogy a levegőrendszer járataiban megtelepedett baktériumoktól és a gombáktól megtisztítsuk a rendszert. Ebben különféle házilag is könnyen használható fertőtlenítő szerek segíthetnek. Lehetnek robbanós sprayk vagy csöves habos fertőtlenítők, melyek segítségével elérhetőek a rejtett zugok a gépkocsiban.
Pollenszűrőt mikor kell cserélni?
Mi azt javasoljuk, hogy válassz minőségi aktívszenes pollenszűrőt, és ez az ajánlás nem a több pénz megszerzésére szolgál. Mert ugyanannyi időbe telik a szűrő cseréje, függetlenül attól, hogy melyiket választod.
Az ajánlás azon a tényen alapszik, hogy a kabinba szívott levegőt gyakran keverik a kipufogógázzal. Ezért a káros anyagok terhelése az autóban gyakran akár hatszorosa is lehet, mint ha az út mentén állsz. Szénszűrővel elkerülhetők ezek a káros mikrorészecskék.


Mivel a pollenszűrő, amint azt már korábban említettük, elhasználódnak és nem utolsósorban szennyeződik, fontos, hogy rendszeresen cseréljük. Minél több szennyeződés, annál nagyobb a levegő eltömődése. Egy eltömődött szűrő elveszíti a funkcióját. A piszkos pollenszűrő kevesebb friss levegőt enged be a kabinba, ami csökkenti a koncentrációt azaz befolyásolhatja a biztonságos vezetést.
Kellemetlen szag a légkondiból?


Szennyező anyagok belélegzése


Az utastér-szűrő visszatartja a por, a növényi pollen és sok mikroorganizmus mikrorészecskéit. Ezek a részecskék mikroszkopikusan kicsik is lehetnek - akár 7-szer kisebb lehet az átmérőjük, mint az emberi hajé. A szennyezett levegő belélegzése rossz hatással van egészségünkre, tüdőbetegségekhez és szív- és ér-rendszeri megbetegedésekhez vezethet.
Fáradtság és csökkenő utazási biztonság
Az utastér szennyezett levegője kényelmetlenséget és fáradtságot okoz autózás során. A fáradtság jelentősen csökkenti a sofőr koncentráló-képességét és növeli a balesetek kockázatát.
Bepárásodó ablakok és rossz látási viszonyok


Egy kopott utastér-szűrőn, pontosabban a szűrő által visszatartott szennyeződéseken a nedvesség felhalmozódik, amely így bejut az autó utasterébe, és emiatt az ablakok bepárásodnak. Az eltömődött szűrő és a rossz légáramlás miatt csökken a vezetési biztonság és nő a balesetek kockázata.


Ha a légkondicionálónak kellemetlen szaga van, vagy az ablakok a szokásosnál jobban párásodnak, akkor az ellenőrzést a pollenszűrővel kell kezdeni. A párásodás miatt is hibás lehet a szűrő. Egy vizes, nedves szűrő esetén ugyanis a ventilátor nedves levegőt fúj az üvegre. A piszkos pollenszűrő sok baktériumot képes megtartani, beleértve a kipufogógázok szagait is.
A legbiztonságosabb klímatisztítás, ha szakemberre bízzuk és ózonos tisztítást kérünk erre szakosodott szakembertől. Bármely olyan műhelyben tudnak segíteni, ahol klímát szerelnek.


A légkondicionáló rendszer csökkenő hatékonysága


Idővel minden utastér-szűrő eltömődik a szennyeződésektől, ami a légkondicionáló vagy a szellőzőventilátor teljesítményének csökkenéséhez vezet. Ha nem cseréljük rendszeresen az utastér-szűrőt, az utastérbe juttatott levegő mennyisége jelentősen csökken.


Allergiás reakciók


Szennyezett utastér-szűrővel rendelkező járművek vezetése szemirritációt, tüsszögést vagy orrdugulást okozhat. Még azon személyek is veszélyeztetettek, akik nem allergiások, mert a szennyeződések úgynevezett allergizációt okoznak, amely érzékenyebbé tesz minket a környezetünkben lévő allergének iránt.