TOP termékek

Ügyfélszolgálat: +36 20 8002222 | info@motorolajbolt.hu

Üzemanyagszűrők

Az üzemanyagszűrő a jármű üzemanyag-szállító rendszerének fontos alkotóeleme. Feladata, hogy megakadályozza hogy az üzemanyaggal szennyeződés vagy por, bekerüljön a belső égésű motorba.
A szennyeződések rendkívül károsak a belső égésű motorra, és ha azokat nem tudjuk eltávolítani, akkor bekerülnek a motorba. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen cseréljük az üzemanyagszűrőt. Az üzemanyagszűrő cseréje egyszerű, és általában otthon is elvégezhető.

Webáruházunkban hatalmas választékból keresheted ki autótípus alapján gépjárműved szűrőit.
A szűrő tisztítása és újbóli felhasználása nem ajánlott. A motorrendszer károsodása mellett a rossz és a régi üzemanyagszűrők eltömődést is okozhatnak az üzemanyag-rendszerben, amely így megszakíthatja az üzemanyag ellátást. Továbbá károsíthatja az üzemanyag szivattyút is.


Rossz vagy eltömődött üzemanyagszűrő jelei


Az üzemanyagszűrő problémák hamarabb felbukkanhatnak, mint gondolnánk, ezért alapvető fontosságú tudni az összes olyan jelet, amely a hibás szűrővel együtt jár. Íme a nem megfelelő üzemanyagszűrő leggyakoribb tünetei.

Nehézséget okoz az autó indítása, vagy rángat
Az üzemanyagszűrő feladata megakadályozni, hogy az üledékek és más szennyező anyagok elérjék az égési kamrát. Ennek elérése érdekében az szűrő az összes szennyeződést a saját magában tárolja. Ha nem cseréljük időben, akkor el is eltömődhet, és ennek következtében az üzemanyag nem ér el megfelelően a hengerekbe, így nehézséget okoz a gyújtás is.
Ellenőrizzük, hogy a motor hibajelző lámpa világít-e


A modern járművekben az autó minden részén érzékelők vannak elhelyezve, amelyek jeleket továbbítanak az autó számítógépéhez, jelezve, hogy ha valami nem megfelelő. Ha az üzemanyagszűrő hibás, avagy eltömődött, akkor csökken a rendszerbe érkező üzemanyag nyomása, amely figyelmezteti az üzemanyag nyomásérzékelőt, és a motor ellenőrzése jelzőfény kigyullad. A probléma gyökerét egy diagnosztikai műszer segítségével ellenőrizhetjük.

Az üzemanyagszűrő általában fémházas, műanyagházas, vagy betétes kivitelű is lehet. A betét egy üzemanyag szűrő házban helyezkedik el. Csere intervalluma szinte mindegyiknek megegyezik. Az üzemanyagszűrő alapvető létfontosságú alkatrész, hiszen a szűretlen üzemanyag számos szennyeződést tartalmazhat. A rozsda, piszok, nedvesség az üzemanyagtartály belsejébe, sőt maga az üzemanyag szennyezőanyagokat is tartalmazhat a tartályba történő feltöltés előtt.


Ezek a szennyeződések a belső égésű motor nagyon gyors kopásához, meghibásodásához vezetnek, továbbá károsíthatják a belső alkatrészeket. Ez csökkentheti az üzemanyag hatékonyságát, és más alkatrészeket, például az üzemanyag szivattyút és az üzemanyag vezetéket is károsíthatja. Ennek eredményeként befolyásolhatja az üzemanyag hatékonyságot, valamint a motor teljesítményét.


Néhány üzemanyagszűrő a vizet is eltávolítja. Ezeket általában a dízelmotorokba építik, és képesek hatékonyan kiszivárogtatni a vizet és kiüríteni azt az alsó szelepnyílásból. A kifinomultabb üzemanyagszűrők tartalmazhatnak olyan érzékelőket is, amelyek érzékelik a vizet, és továbbítják az információkat a vezérlőegységhez.


Az üzemanyagszűrő cseréje


Az üzemanyagszűrőt nagyon könnyű eltávolítani, de először meg kell találni. Legtöbb esetben a motortérben található, de néhány típusnál az üzemanyag tank közelében, helyezik el.